30 Nisan 2010 Cuma

Run Length Encoding (RLE) - Bölüm-1

Run Length Encoding ya da burada kullanacağımız kısa adıyla RLE, oldukça sık başvurulan, en basit veri sıkıştırma yöntemlerinden birisidir.

Kayıpsız veri sıkıştırma tekniğine dayanan bu yöntemde, birbirini tekrarlayan uzun sembol dizileri, bu sembolün bir örneği ve sembolün kaç kez tekrarlandığı yan yana yazılarak sıkıştırma yapılması amaçlanmıştır. Şöyle ki; bir sembol dizisi, 'L' tane 'S' sembolünün tekrarlanmasından oluşuyor ise, bu diziyi kısaca 'LS' şeklinde yazmak yeterli olacaktır... (Devam)

Neler Gelecek?

Bir süredir ilgi duyduğum veri sıkıştırma teknikleri konusunu ele alacağım bir yazıyı kısa bir süre içerisinde hazırlayıp burada paylaşmayı planlıyorum.

Bu teknikler arasında ilk bahsedeceğim, Run-Length-Encoding (RLE) tekniği olacak. Bu kolay tekniğin temellerinden, kullanım alanlarından, getirilerinden ve götürülerinden bahsedecek, C# kodlarıyla konuyu programa dökmeye çalışacağım.

Bu konuda İngilizce bir kaynak olarak http://en.wikipedia.org/wiki/Run-length_encoding adresini kullanabilirsiniz.

Blogger & Wordpress

Bir blog sayfası açmayı düşünmeye başladığımda, aklıma takılan ilk konulardan birisi, blog'umun Wordpress'te mi yoksa Blogger'da mı yayınlamam gerektiği konusuydu.

Hemen kısa bir araştırma yaptım ve Blogger'da karar kıldım. Bunun sebeplerinden en belirgin olanı, Wordpress'in blog'uma bazen de olsa reklam koyabileceğini söylemesiydi. Bunun yanında bazı özellikler için de ücret istemesiydi. Blogger ise tam tersine her şeyin ücretsiz olduğunu, istersem kendi reklamlarımı yayınlayabileceğimi söylüyordu.

Diğer taraftan, Wordpress'in görsellik konusunda daha gelişkin olduğunu, daha fazla tema seçeneği sunduğunu söylemeliyim. Blogger bu konuda bence sınıfta kalıyor. Ayrıca Wordpress'in sitenize kurabileceğiniz bir CMS olarak da kullanılabilmesi büyük bir artı. Ancak benim böyle bir planım şimdilik olmadığından, karar vermemde bu özelliğinin de etkisi olmadı.

Bakalım gelecek neler getirecek ve benim bu kararımı onaylayacak mı?

29 Nisan 2010 Perşembe

Blog Hakkında

Herkese merhaba. Bu günden itibaren, bu blog'da sizlerle yazılım geliştirme hakkında bildiklerimi paylaşacağım.

Bahsedeceklerimi bazen C# bazen de Visual Basic kodlarıyla desteklenmiş şekilde sunacağım. Yazılarımın tamamı profesyonel olmayan yazılardır, kodlar hatalar içerebilir.

Bunların yanısıra, bazen Windows Presentation Foundation (WPF) konusuna değinmeyi, bazen de Silverlight altyapısına uygun küçük örnekler sunmayı planlıyorum.

C# ve WPF konusunda şu kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

http://www.csharpnedir.com/
http://www.csharpturk.net/
http://daron.yondem.com/tr/