5 Nisan 2012 Perşembe

JAVA Bytecode nedir?

JAVA bytecode, JAVA sanal makinesinin (JAVA virtual machine) işlediği komutlara verilen addır. Yani sanal makinenin anlayacağı dildeki bir komut anlamına gelmektedir. JAVA dilinde yazdığımız kodlar, derleyici (JAVA compiler) tarafından bytecode'a dönüştürülürler.

Bir byte'ın alabileceği 256 farklı değer olduğundan, 256 farklı komut vardır. Ancak bunlardan 51 tanesi rezerve edilmiş ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere boş bırakılmıştır... (Devam)

Normalde, bir JAVA yazılımcısının bytecode'u bilmek gibi bir zorunluluğu yoktur, hatta bytecode hakkında hiç fikri olmadan bile çok iyi yazılım geliştiriyor olabilir. Ancak yazdığımız koddan sanal makineye kadar giden yolda arka planda neler döndüğünü bilmek, JAVA dilini daha iyi anlamamızı, kodu daha iyi optimize edebilmemizi sağlayacaktır.

JAVA sanal makinesi, JAVA bytecode komutlarını işlediği için, bazı diğer programlama dilleri de kendi derleyicileri yardımıyla kodları JAVA bytecode'a dönüştürüp, JAVA sanal makinesinde çalışmasını sağlayabilmektedirler. Bu dillere örnek olarak Scala, Groovy, JRuby ve Jython gösterilebilir.

Ayrıntılı bilgi aşağıdaki linklerden bulunabilir:
http://en.wikipedia.org/wiki/Java_bytecode
http://en.wikipedia.org/wiki/Java_bytecode_instruction_listings

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder